Bulgarije

Bulgarije (officieel: Republika Bulgaria), is een republiek in Zuidoost- Europa, gelegen op het Balkanschiereiland. De Balkan is een berggebied dat zich ten zuiden van de rivier de Donau uitstrekt.

Bevolking

Indien u bij ons alleen een vlucht boekt en dus niet in een hotel verblijft in Bulgarije, dient u zich binnen 5 dagen na aankomst te laten registreren bij de lokale politie. Op het niet naleven van de registratieplicht staat een geldboete varierend van 200,- tot 2.000,- leva. Ook als u na uw hotelverblijf nog een vluchtverlenging heeft geboekt dient u na uw verblijf in het hotel, het registratieformulier (te verkrijgen bij de receptie van uw hotel) te laten zien bij de lokale politie om u vervolgens opnieuw te laten registeren.

Locatie

De oostelijke kuststrook is het laagste deel van het land. Gemiddeld ligt Bulgarije ca. 470 meter boven de zeespiegel. Geografisch is Bulgarije in te delen in drie gebieden en de centrale bergketen speelt daarin een grote rol. Het Balkan-gebergte (Stara Planina) deelt het land namelijk van het westen naar het oosten doormidden en is verdeeld in Hoog-Balkan, West-Balkan en Oost- Balkan. In de Hoog-Balkan ligt een van de hoogste bergen van Bulgarije, de Botev (2376 meter). Het Donau-laagland of Donau-Bulgarije ligt ten noorden van het Balkan-gebergte en is een naar het noorden afhellend, zeer vruchtbaar lossplateau, dat tegen de Donau met een steile oever afbreekt. In het noordoosten ligt het heuvelachtige woudengebied van Deli Orman, dat de overgang vormt naar de Dobroedsja. Ten zuiden van het Balkan-gebergte ligt de Thracische Laagvlakte en daarna komen drie belangrijke massieven: het Rila-gebergte, het Pirin-gebergte en het Rodopi-massief, dat tot ver in Griekenland doorloopt. De hoogste top van Bulgarije ligt in het Pirin-gebergte en is de Musala (2925 meter). Bulgarije telt honderden rivieren en enkele daarvan spelen een grote rol bij de afwatering en bevloeiing van het Donau-laagland en de Thracische Laagvlakte, met name de Donau (Bulgaars: Dunav), de Iskâr en de Jantra.


Taal

Bulgaars wordt gesproken door de overgrote meerderheid van de bevolking en is de officiele taal van het land. Het overgroote deel van de bevolking spreekt Engels. Een deel van de bevolking in de kuststeden spreekt Grieks en langs de Donau wordt nog wat Roemeens gesproken.

Landoppervlakte

De oppervlakte van Bulgarije is 110.994 km2, en dat is ca. 3,5 keer zo groot als Nederland. In Bulgarije wonen circa 8,5 miljoen inwoners. In het noorden grenst Bulgarije aan Roemenie en de grens wordt daar over een afstand van ca. 425 km gevormd door de Donau. In het westen grenst Bulgarije aan Macedonie en Servie. De grens met Griekenland in het zuiden wordt gevormd door de dalen van het Rodopi-gebergte. In het zuidoosten grenst Bulgarije aan Turkije en in het oosten aan de Zwarte Zee. De grootste afstand van noord naar zuid is 330 km en van oost naar west 520 km.

Munteenheid

In Bulgarije kennen ze als munteenheid de Bulgaarse LEV. Wisselkoers (mei 2009) 1 EUR = 1.96 BGL en 1 BGL = 0.51 EUR. De officiele afkorting van de Lev is BGL. In de meeste hotels kunt u uw euro\'s omwisselen in lev\'s (bij bijvoorbeeld het GWK kunt u echter ook online buitenlandse valuta bestellen en deze op de dag van vertrek ophalen bij de vestiging op Schiphol). Slechts bij een beperkt deel van de hotels kunt u terecht met creditcard. In de grote steden en vakantieplaatsen kunt u pinnen, echter in beperkte mate met een giropas.

Vervoer

Er wordt aangevlogen op Burgas Airport (BOJ). U vertrekt vanaf de luchthaven Schiphol Amsterdam Airport (tenzij anders vermeld.De transfer vanaf luchthaven Burgas naar Goudstrand duurt ongeveer 2 - 2,5 uur. De transfer naar Zonnestrand duurt ongeveer 0,5 - 1 uur.

Bezienswaardiheden

Een bezoek aan de Stad Nessebar Eén van de oudste steden in Europa, welke op de lijst van UNESCO staat, vanwege zijn unieke kleur en architectuur. Dit is een excursie die de gehele dag duurt. Een halve dagtocht naar Cape Kaliakra Een zeer romantische tocht naar het kleine stadje Balchik. Dit stadje is met zijn witte rotsen en huisjes een parel aan de kust van de Zwarte Zee. Het is een zeer geliefde stad bij kunst- en cultuurliefhebbers. Wijnproeven Neem een slokje van de beroemde Bulgaarse wijn en ontdek de mysterie achter de legende. Op deze avond krijgt u een combinatie van goede wijn in een authentiek restaurant onder begeleiding van historische achtergronden van elke wijn die u proeft.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minimaal 3 maanden geldig is na terugkomst. Indien u een Nederlands paspoort bezit kunt u tot maximaal 90 dagen zonder visum reizen in Bulgarije. Tevens kunt u naar Bulgarije reizen indien u in het bezit bent van een Nederlandse identiteitskaart. Deelnemers die de Nederlandse nationaliteit niet bezitten dienen bij de ambassade van Bulgarije naar de juiste reis-/grensdocumenten te informeren. Informatie hierover is te verkrijgen bij de Ambassade van Bulgarije in Den Haag tel. 070-3503051.

Tijdsverschil

Het is in Bulgarije 1 uur later dan in Nederland.

ISO-Nummers van Bulgarije

BG, BGR

Landtelefoonnummer van Bulgarije

+359

Regio's
Plaatsen
Onze Partners

Balkan gebergte
Bingoreizen bulgarije
Byala
Elenite
Nessebar
Noorden bulgarije
Obzor
Pirin gebergte
Rila gebergte
Rodopi gebergte
Sofia
Sunny beach
Vitosha gebergte
Zwarte zeekust
Kazanlak
Pleven
Sevlievo
Bingoreizen bulgarije
Byala
Elenite
Nessebar
Ruse
Obzor
Bansko
Blagoevgrad
Pazardzhik
Razlog
Borovets
Semkovo
Chepelare
Devin
Hissar
Pamporovo
Plovdiv
Stara zagora
Velingrad
Pravets
Sofia
Sunny beach
Gabrovo
Veliko tarnovo
Albena
Balchik
Burgas
Byala
Duni
Elenite
Goudstrand golden sands
Nessebar
Obzor
Pomorie
Primorsko
Ravda
Russalka
Sinemoretz
Sozopol
Sunny day
Sveti konstantin
Sveti vlas
Tsarevo
Varna
Zarevo
Zonnestrand sunny beach